Soal Prediksi US (Ujian Sekolah) Kesatu Basa Using Tahun Pelajaran 2011/2012

Prediksi Kesatu

UJIAN SEKOALH ( US ) SD/MI

Tahun Pelajaran 2011 / 2012

Mata Pelajaran : Basa Using

Teks wacan kanggo soal nomer  1-3

LEGENDHA JATI PAPAK

        Bengen waktu para Wali Sanga arep ngadegaken mesjid ring tanah keratin Demak, para wali rembugan ping kaping-kaping naming asile sing ana, mung engkel-engkelan lan padu kang diasilaken. Ndeleng kedadian iku Sunan Kalijaga ahire semedi njaluk piduduh nang Gusti kang nggawe urip. Ring njerone semedi iku diduduhaken ga’ mesjid bisa digawe ana ring rawa Bintara.

Para wali adu kesakten ngurug rawa hang arep dienggo panggonan mesjid, ambi ditulungi para pengikute. Sunan Kaliaga dhewek disindhir, polahe sing gelem milu ngersaya. Sindhiran mau sing nggawe Sunan Kalijaga muring, malah iyane ngupaya kang lebih patheng kang sing diweruhi ambi wong liya. Wayah kabeh wong padha ngepos megawe, Sunan Kalijaga bengi iku nganakaken sesembahan hang diterusaken semedi. Ring tengahe semedi, diuweni pituduh supaya takon nyang Prabu Kertabumi, mula Sunan Kalijaga siji-sijine keluarga Wilwatikta Brawijaya hang melebu Islam, hang dinobataken dadi Lokajaya.

“Kanggo panggonan nyembah nyang Gusti hang gawe urip”, jawabe Sunan Kalijjaga waktu ditakoni Prabu Kertabumi. Rungu jawaban iku Prabu Kertabumi njuwut lemah keraton sak gegem, supaya disemburaken ring tengah rawa wayah jum’at keliwon tengah wengi lan sing ulih ana wong kang weruh.

Wayah isuk, wong-wong padha rame weruh rawa wis dadi tanah rata. Kaya gabah diinter paribasane, kabeh padha bingung kepingin weruh sapa wong hang bisa ngurug rawa mung sakwengi. Para Sunan langsung nyangka kabeh iku mau pegaweane Sunan Kaliiaga.

Para Sunan mangkat rembugan, lan asile disetujoni hang dienggo ngedegaken mesjid iku kudu kayu jati sakwit. Ngendi ana kayu jati sakwit bisa cukup dienggo nggawe mesjid. Aju sak endi gedhene. Ring alas endi anane.

………………………………………………………………

  1. Apuwa para wali nyindhir Sunan Kalijogo ?
    1. Sunan Kalijogo bisa ngasat rawa
    2. Sunan Kalijaga bisa gawe cagak soko tatal
    3. Sunan Kalijaga sing gelem rembugan
    4. Sunan Kalijaga sing gelem milu ngersaya
  2. Kang dirembuk para wali nalika arep ngadegaken mesjid ring tanah Keraton Demak yaiku bab ….
    1. modhele bangunan mesjid
    2.  panggonane nggawe masjid
    3. kelire cet tembokke mesjid
    4.  werane bangunan mesjid
  3. Isi cerita ring ndhuwur hang bener  . . . .
    1. Wali Sango adu kesekten
    2. Ngedekake masjid, nganggo adu kesekten
    3. Wali Songo ngersaya gawe panggonan masjid ring rawa
    4. Sunan Kalijaga sungkakan megawe mula diomongaken kancane wali.
  4. Ring alun–alun  . . .  gandrung, Nardi ndeleng sak kancoan. Titik-titik kosong, hang bener ucapane  . . . .
    1. Ono
    2. Onok
    3. Ana
    4. Anak

Wacan kanggo nomer 5-7

VOC mbangun lurung ring Banyuwangi hang keneng diliwati kendharaan sampek nggadug nong Surabaya. Lurung iku di bangun ambi ngersaya megawe raina bengi sing kathik dibayar. Kerja paksa iku mangan akeh korban. Paran maning pas ndodhol gunung watu ring pinggire segara korbane sang saya akeh. Mulane ngersaya kudu diendhegaken.

Sakteruse dienggo marekaken ndodhol gunung watu iku kudu liwat sayembara. Ki Martajaya utawa Ki Buyut Sarma Jaksa sagah nyanggupi ndodhol gunung watu iku. Iyane iku wong pinter ilmu agama lan sakti. Uripe nyepi nong Gunung Silangu (Boyolangu saiki).

Serta dipaksa bolak-balik ambi Mas Alit, pungkasane Ki Buyut Jaksa nyaguhi ndodhol gunung watu iku, naming ana sarate : wong-wong VOC kudu milu ngersaya, hang mimpin ngersaya Nuriman.

  1. Ring wacan ndhuwur ana kalimah “VOC mbangun lurung ring Banyuwangi hang keneng diliwati kendharaan sampek nggadugnong Surabaya”  ucap liane nggadug yaiku  . . . .
    1. Nduduk
    2. Ngeduk
    3. Sampek
    4. tekan

Lebih lengkapnya soal di atas dapat doawnload di bawah ini !

Prediksi Kesatu Ujian Sekolah (US) Mata Pelajaran Basa Using Tahun 2011/2012

Tentang bamboszone

Blog Pendidikan, Pelatihan dan Bimbingan Belajar
Pos ini dipublikasikan di BANK SOAL SD-SMP-SMA, BERANDA, DOWNLOAD, GURU, SOAL KELAS LIMA, SOAL UASDA, SOAL-SOAL dan tag , , . Tandai permalink.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s